lauantai 2. helmikuuta 2013

Kemikaalien valta - mahdoton paeta?


Viime aikoina olen törmännyt taas useisiin kauhistuttaviin, joskaan ei yllättäviin tutkimustuloksiin. Tällä viikolla uutisoitiin suomalaisten miesten siittiömäärien romahduksesta. Tähän asti ollaan hehkutettu, kuinka siittiömäärät ovat täällä vielä huippuluokkaa esimerkiksi vertailussa Tanskan ja Ranskan kanssa. Nyt täälläkin on kuitenkin tapahtunut merkittävä romahdus, joka tulee aiheuttamaan monille pareilla vaikeuksia lastenhankinnassa.

Aivan suoria syitä siittiömäärien romahdukselle ei tiedetä, mutta osataan arvata sen liittyvän länsimaisen yhteiskunnan käyttämiin kemikaalisiin yhdisteisiin, jotka vaikuttavat ihmiskehoon ja aiheuttavat myös kasvaimia. Esimerkiksi DDT:n haitat huomattiin jo vuosikymmeniä sitten ja aine on kielletty länsimaissa, mutta sitä kulkeutuu tänne edelleen ilmakehän kautta ja seuraukset kantavat kuuden sukupolven päähän. Toisaalta elämäämme ympäröi erilaiset muoviteollisuuden pehmentiminä käyttämät kemikaalit, jotka ovat myrkkyä keholle. Silti näitä ftalaatteja sallitaan käytettävän mm. sairaaloissa veren säilytyksessä. Toisin sanoen verensiirtopotilaat saavat veren mukana kehoonsa myös kemiallisia myrkkyjä. 

Olen myös viime aikoina kiinnostunut entistä enemmän ravinnon sisältämistä myrkyistä. Olen jo pitkään ostanut ainoastaan luomua, mutta sekään ei tunnu takaavan mitään, koska ruoan tarkkaa alkuperää on mahdoton tietää. Innostuin lueskelemaan netistä tarkemmin myös asefulfaami K:sta, jota käytetään makeutusaineena ja jopa arominvahventeena, näemmä vähän kaikessa. Aspartaamista kohuttiin jo kauan sitten, kun light-limut ja muut kevytvaihtoehdot ilmestyivät suuremmassa mittakaavassa vastaamaan "terveys"buumiin. Silloin jo todettiin aspartaamin aiheuttavan mm. päänsärkyä, hermostuneisuutta ja pitkällä aikavälillä kasvaimia. Samat vaikutukset koskevat asesulfaamia, vaikka sillä onkin parempi maine. Sitä välttääkseen tarvitaankin erityistä varovaisuutta. Myös mainonta johtaa pahasti harhaan. Kemikaalicocktailin kirjoittajan tekemän hyvän katsauksen mukaan asesulfaami K:ta löytyy mm. lähes kaikista purukumeista. Myös niistä, joiden mainostetaan olevan 100-prosenttisesti xylitolia. Toisin sanoen näiden terveysviranomaisten meille suosittelemien "terveystuotteiden" avulla myrkytämme kehomme.   

WWF tutki vuosia sitten eri sukupolvien veren kemikaalipitoisuuksia. Kaikilta sukupolvilta, myös nuorilta lapsilta, löytyi verestä vaarallisia kemikaaleja ja nuorten kemikaalit edustivat itseasiassa laajempaa kirjoa kuin vanhempien sukupolvien. Myös suomalaisten verestä löytyi monia täällä kiellettyjä kemikaaleja.

Mitä tämän kaiken kemikaalipommituksen keskellä sitten voi tehdä suojatakseen itsensä? Vaikeaa se on - sanoisin jopa, että mahdotonta. Suuri osa kemikaaleista päätyy vereemme tekstiilien kautta. Sekä vaatteissa että huonekaluissa käytetään myrkyllisiä suoja-aineita. Myös teflon-pannut sisältävät perfluorattuja PFC-yhdisteitä, jotka aiheuttavat mm. hedelmättömyyttä naisille. Kyseisiä yhdisteitä löytyy myös tekstiileistä ja ne kertyvät ravintoketjuissa mm. petokaloihin. Sen vuoksi onkin annettu suosituksia erityisesti joidenkin alueiden kalojen syömisen välttämiseksi. Kemikaalien välttämiseksi tulisi siis valmistaa vaatteensa itse, esimerkiksi nokkosesta, pellavasta ja itse kasvattamiensa lampaiden villasta. Huonekaluja varten tulisi olla metsää, josta voisi hankkia rakennuspuut. Ravinto tulisi saada itse kasvatettuna omalta pihalta, jotta todella tietää, miten se on tuotettu eikä siihen ole lisätty tuotantoprosessin varrella kemikaaleja. Kaikesta tästä huolimatta elimistöömme kertyy silti kemikaaleja ilmakehän ja vesien kautta. Täysin turvassa emme voi olla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti