keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Keväisiä pihatöitä

Viimeinen viikko on sisältänyt paljon keväisiä puuhia. Saimme viikonloppuna kasan multaa sekä valmiit kehikot, joista kokosimme kasvulaatikot. Kehikot ovat entisiä logistiikkakehikkoja, mutta samanlaiset saisi helposti itsekin tehtyä laudasta. Yhden kehikon korkeus on juuri sopiva esimerkiksi yrteille ja salaatille. Koska kehikoita sai kätevästi pinottua päällekkäin, sai kahdesta kehikosta sopivan korkuisen laatikon perunoille ja muille juureksille. Vuorasimme kehikot suodatinkankaalla, jotteivat rikkaruohot valtaa laatikoita. Verkkokin olisi ollut hyvä plussa pohjalle estämään myyrätuhot, mutta se jäi nyt tekemättä verkon puutteen vuoksi eikä pihallamme kyllä ole näkynyt aiemmin myyrien tuhoa, toivottavasti ei tänäkään vuonna. Laatikot eivät riitä kaikille lajeille, joten osan yrteistä kasvatamme vain ruukuissa ja esimerkiksi hernettä laitamme kasvulaatikon lisäksi myös pienempiin kukkalaatikoihin. En ehdi vielä istuttaa kaikkea laatikoihin, ja yrttien ja tomaatin taimetkin pitäisi harventaa. Se jää kuitenkin viikonloppuun.


Tein myös vanhoilta asukkailta jääneistä tiilistä "kukkapenkin". Olin aiemmin vain pinonnut tiilet rappusten alle, mutta nyt päätin hieman koristella niitä ja tehdä niistä pihaa elävöittävän asetelman. Mikään hieno taideteos se ei tosin ole, ja harkinnassa on koristella tiiliä vielä esteettisemmiksi. Tähän penkkiin on tarkoitus istuttaa hyötykasveja, kuten lahjaksi saamamme mansikan taimet.


Tällä viikolla olen myös aloittanut työt Majvikin tilalla ja on ollut kerrassaan ihanaa nauttia maatilan töistä. Lehmien ruokinnan olen kutakuinkin ominut itselleni ja kaikenlaista muutakin mukavaa on tullut tehtyä. Vaikka minulla oli ennestään vankka käsitys luomu- ja biodynaamisesta tuotannosta, täytyy sanoa, että olen oppinut huomattavasti lisää erityisesti siitä, miten vahvasti biodynamiikkaan liittyy käsityksiä kosmisuudesta ja energiavirtauksista sekä vahvoja vakaumuksellisia toimintatapoja. Olen kolmen päivän aikana saanut niin upeita elämänkokemuksia, että tuskin maltan odottaa, mitä kaikkea kesä vielä tuo tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti