perjantai 6. toukokuuta 2011

Karkulaiset koteihin!

Viime aikoina ainakin meidän nurkilla on näkynyt karanneita koiria. Liekö kevään tulo saanut ihmiset pitämään höllemmin huolta lemmikeistään, jotka kevätmielellä lähtevät hajujen perään. On vuodenaika mikä hyvänsä, kun näet karanneen koiran tai kissan, tulisi se ottaa kiinni. Koiria näkee usein juoksentelemassa teillä, joten karkulaisen kiinni ottamalla voit pelastaa sen hengen.

Itsekin näin tässä eräänä päivänä ikkunastamme, kuinka tiellämme harhaili tuntematon koira. Menin ottamaan sen kiinni ja se osoittautuikin kiltiksi ja helposti luokse tulevaksi. Onneksemme sen kaulapannasta löytyi puhelinnumero, joten saimme omistajan kiinni ja vietyä koiran hoitopaikkaan, johon omistaja oli sen jättänyt. Ikävää on, että usein näkee ihmisten vain katselevan harhailevien koirien perään eikä tämänkään koiran liikkeisiin yksikään ulkona olevista naapureistamme reagoinut. Kyse on kuitenkin sekä koiran hyvästä että omistajan huolesta, joten jokaisen tulisi kantaa vastuuta.

Mitä sitten tehdä, kun näet karanneen koiran? Koiran luonteen arvioiminen on toki tärkeää, koska vihaista koiraa ei kannata suinpäin lähestyä ja arka koira puolestaan juoksee todennäköisesti karkuun lähestyjää. Hyvä tapa on usein mennä kyykkyyn ja kutsua koiraa ystävällisellä äänellä. Jos mukana sattuu olemaan herkkuja, niillä saa kasvatettua koiran luottamusta. Älä koskaan kohota kättä ylä- tai takakautta kohti vierasta koiraa. Jos saat koiran kiinni, tarkista, onko sillä pantaa ja siinä omistajan yhteystietoja. Jos ei ole, voit soittaa poliisille. Poliisin velvollisuus on hakea karkulaiset ja viedä ne lähimpään löytöeläintaloon. Kissojen kohdalla voi olla vaikeampaa arvioida, ovatko ne karkuteillä vai tottuneita kotimaastossaan liikkujia. Vapaana liikkuvia kissoja koskee kuitenkin pääsääntöisesti samat ohjeet kuin koiria.

Todennäköisesti pelastat monen ihmisen päivän, kun lemmikki pääsee turvallisesti kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti