torstai 6. helmikuuta 2014

Voimaa valuraudasta

Alhaisesta hemoglobiinista kärsivälle on monta muutakin keinoa saada rautavarastonsa nousuun kuin turvautua rautatabletteihin, jotka usein imeytyvät huonosti tai laittavat vatsan sekaisin. Itse tutustuin näihin keinoihin ihan vahingossa, kun hemoglobiinini todettiin puolessa vuodessa kivunneen ylöspäin 14 pykälää ilman, että olin tietoisesti tehnyt sen eteen mitään. Se ei ole koskaan ollutkaan matala, joten siihen ei ole tarvinnut kiinnittää huomiota.

Vanha, perinteinen keino saada rautaa vereen on käyttää ruoanlaitossa valurautapannua. Siitä imeytyy ruokaan rautaa, joka on helposti ihmiskehon käytettävissä. Suhtauduin tähän vähän skeptisesti siitä kuullessani enkä vieläkään tiedä tarkasti, kuinka terveellisestä tavasta on kyse, mutta ilmiselvästi toimivasta ja pitkään käytetystä. Internet on pullollaan tähänkin liittyviä vinkkejä, ja mm. vegaanit käyttävät valurautapannuja tarkoituksella raudan saamiseksi. Näin vanhassa talossa puuliedellä ruokaa laittaessa valurautapannu on myös ainoa oikealta tuntuva ratkaisu.

Toisaalta rautapitoisuuteni ovat varmasti kasvaneet myös siksi, että olen voimien kohentamiseksi syönyt B-vitamiineja sekä C-vitamiinia, joka auttaa raudan imeytymisessä. Voi olla, että pitkän kasvissyöntiaikani myötä olen kärsinyt piilevästä B12-vitamiinin puutteesta, vaikkei sitä ikinä ole todettu, joten todennäköisesti vitamiinien ottaminen on osaltaan saanut rautapitoisuuden kasvuun.

Terveellinen ruokavalioni on osaltaan tukenut muutoksia, sillä onhan puhdas itsekasvatettu ruoka kaikin puolin parempi, ja mm. punajuuri on hyvä raudanlähde. Nokkosen käyttäminen kastikkeissa ja teessä on myös yksi pieni lisä tähän kaikkeen. Pienillä valinnoilla voi selvästi tehdä paljon kehonsa eteen. Joskin nyt hemoglobiinini huitelee jo sellaisissa lukemissa, että se voisi vähitellen pysäyttää nousunsa, jottei tarvitse huolestua liian paksusta verestä. Kenties valmistan jonkin aikaa ruokani valurautapannujen sijaan tavallisissa kasareissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti